En tripp till London

Nu på påsklovet åkte jag till London i tre dagar , helt otrolig stad!. Jag ville
inte åka hem. Både matupplevelsen och shoppingen var mycket billigare
och bättre än i Sverige. Så från och med nu älskar jag London! Jag har planerat
att åka tillbaka i sommar med min syster :).

Jag låter bilderna prata för sig själva.








Hallonmuffins

Något så enkelt att göra som ändå blir så gott är hallonmuffins. Jag tycker även
om att toppa de med min favoritfrosting , eller bara äta de som de är. Mumsigt blir det!



Hallonmuffins

100 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallon

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Stick ner önskad mängd hallon
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti.

-

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2532304/baka-gottis?claim=q6df5muk6c7">Följ min blogg med bloglovin</a>

Rulltårtebakelser

Något väldigt somrigt som finns är rulltårtebakelser , jag tycker om att fylla min rulltårta med äppelmos eller jordgubbssylt. Tårtan kan man fylla med vad som helst av sina favoriter , eller ta något gott du har hemma.



Rulltårtebakelser

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Valfri fyllning

Vispad grädde
Färska bär

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.
Vispa ner mjölken till en jämn smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
Grädda mitt i 5 minuter.  
Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.) Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.

Dekorera med spritsad grädde och färska bär!.


Jordgubbs och rabarbermarmelad

Nu när sommarn börjar komma tycker jag så mycket om att syltet och marmelader med sommarens bär!.
Detta är en jordgubbs och rabarbermarmelad som passar otroligt bra till scones.



Jordgubbs och rabarbermarmelad

250 gr jordgubbar
250 gr rabarber
saft av 1/2 citron
375 gr socker

Koka upp samtliga ingredienser och låt koka i 15 minuter. Sterilisera under tiden burkar genom att lägga
dem i väldigt varmt vatten. Marmeladen är klar när den börjar stänka eller visar 102 grader på termometer.

Grekiskt lantbröd gjort på surdeg

Det här lantbrödet gjorde jag någon gång i höstas och det blev en stor succe. Faktist så sa min mamma att det var det godaste brödet hon ätit så glad blev man ju . Och det blev verkligen jättegott kan jag lova!.



Receptet kommer från Leila Lindholm


30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt
6 dl vetesurdeg
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt,surdeg och sirapen.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15
minuter till mjuk och elastisk.
Jäs degen i bunken under bakduk i ca 2 timmar. Knåda degen och baka ut den till två
runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäs
bröden under bakduk i ca 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta bröden genom att dra tre diagonala snitt med en kniv och ställ in plåten i mitten av ugnen.
Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten för brödets fina skorpa. Sänk värmen till 220 grader och grädda
i 40-50 minuter tills bröden fått ordentligt med färg.


Himmelskt god kladdkaka med chokladtryffeltäcke

Det här måste vara den godaste kladdkakan jag någonsin gjort!. Kladdig kladdkaka med ett täcke av mjölkchokladtryffel. Himmelskt!.




Himmelskt god kladdkaka med chokladtryffeltäcke


3 ägg
3 3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 1/2 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
200 g smält smör


Chokladtryffel:
1,5 dl grädde
250 g mjölkchoklad
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader
Blanda ägg och socker. Tillsätt mjöl och kakao samt vaniljsocker och blanda. Tillsätt smöret och blanda smeten slät. Smöra och bröa en form och häll smeten i formen. Grädda kakan i 20-30 minuter till den har spruckit lite på kanterna.


Gör tryffeln:
Koka upp grädden och sockret och tillsätt chokladen. Rör tryffeln slät och häll över kakan. Låt stelna i kylen och servera!.


Mini lemon meringue pies

Av lemon curden blev det fyllning tll små lemon meriunge pies. Minipajerna blev väldigt goda och det sötsura blev perfekt!.




Lemon meringue pies


Mördeg
Lemon curd
Maräng

Mördeg:
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
0,25 dl florsocker
1/2 ägg
0,25 msk kallt vatten


Nyp ihop tärnat smör med mjöl och florsocker.
Tilsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop.
Plasta degen och låt vila i en halvtimme.
Tryck ut degen i små formar och frys formarna. Ta sedan ut formarna och pensla botten med ett uppvispat ägg. Täck kanterna med aluminiumfolie. Nagga botten och grädda formarna i 200 grader i ca 10-13 minuter.
Låt bottnarna svalna.


Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker


Vispa äggen och 1/3 av sockret till en hård och bland maräng , blanda i resten av sockret.


Pies:


Fyll bottnarna med lemon curd och spritsa eller toppa ut marängen. Bränn marängytan med en brylebrännare eller låt de stå en väldigt kort stund i 220 grader på grilleffekt i ugn.


Lemon curd

Denna lemon curden använde jag till små lemon meringues för ett tag sedan , väldigt gott blev det!


Lemon curd


3 citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
2 msk maizena
2 äggulor
2 ägg


Koka upp citronsaft från 2 av citronerna och rivet skal från 3 med strösocker och smör. Sila vätskan och släng skalet.
Blanda ut majsstärkelsen med saften från den sista citronen och rör ner detta i den varma vätskan.
Vispa samman ägg och gulor. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.


Smulpaj med blåbär

Smulpaj med blåbär är min favorit av alla dessertpajer , efter jordgubbspaj såklart.
Det är så enkelt men att det ändå blir så himlans gott. Med hemgjord vaniljsås blir det ännu smarrigare!.

Smulpaj med blåbär


325 g frysta blåbär
potatismjöl
100 g margarin/smör
2 msk socker
3 dl mjöl


Blanda blåbären med potatismjöl och häll i en passande form. Mixa margarin , socker och mjöl till en smuldeg i en matberedare eller hushållsmaskin. Häll smuldegen över blåbären och grädda i 25 minuter i 225 grader. Servera med vaniljsås och njut!.


Chokladmacaroons med choklad och kaffesmörkräm

Den här kombinationen av smaker är så god! Det är mycket roligare
att hitta på nya kombinationer än att bara ta den vanliga vaniljsmörkrämen.





Chokladmacaroons med choklad och kaffesmörkräm


150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
2 msk kakao
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
1 st äggula
2,5 msk kaffe


Blanda mandel, siftat florsocker och kakao i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på
en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten.
Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig,
detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen.
Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen.
Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan.
Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.
Gör smörkrämen: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kakao pösigt.
Vispa ner äggulan och kaffet.
Spritsa en klick smörkräm på macaronerna och lägg sedan ihop dem två och två.


New york city bagels

De här bröden är så otroligt goda! De passar jättebra till ost och grönsaker
eller sin favoritfyllning!.



Bagels

5 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special
1 ägg
Vallmofrön

Gör så här:
Rör ut jästen med vattnet.
Rör ned oljan, saltet och honungen.
Rör ned mjölet. Arbeta degen tills den är smidig.
Jäs under bakduk i ca 1 tim.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma runda bollar.
Tryck ned ett mjölat finger i bollen och snurra runt så att ett hål bildas.
Gör ett ganska stort hål.
Täck över och låt jäsa i 15 minuter.
Koka upp vatten i en traktörpanna och koka varje bagel 1 minut på varje sida.
Lägg upp bagelsen på en bakplåtskläddplåt och pensla med uppvispat ägg.
Strö över vallmofrön.
Grädda i 30 minuter i 225 grader och låt svalna utan bakduk.


Hallonsylt

Ett recept från den gamla bloggen är hallonsylt. Något som smakar så
gott och smakar ännu bättre när den är hemgjord.



Hallonsylt

1 liter hallon
500 g strösocker eller syltsocker


Rensa hallonen. De behöver inte sköljas.
Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret.
Tillsätt ev. pektin enligt pektinpaket (behövs ej om du använder syltsocker).
Koka hallonsylten i 10 minuter på svag värme. Rör och mosa gärna ihop hallonsylten lite med en slev eller potatisstöt.
Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt. Du kan koka burkarna i  vatten (sterilisera) dem innan. Eller värm i ugnen på 125 grader en halvtimme.
Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Oöppnad burk håller sig svalt och mörkt.
Har du använt syltsocker så håller hallonsylten flera månader oöppnad.


Välkommen till Baka gottis

Jag heter Josefin och är 15 år. Jag bloggade tidigare på wordpress och Iochmed att jag har bytt
plattform finns inga tidigare recept men jag lägger in alla dem med jämna mellanrum :).
Här kommer det även upp massor med nya härliga recept!.


RSS 2.0