Underbar hallonglass med browniebotten

Denna egenkomponerad glass med browniebotten är så god! Ni måste verkligen prova!.
Hallon och choklad är ju bara to die for så krämig glass med seg och kladdig brownie var perfekt.
Detta recept deltar jag även med i Jenni på kalasgott månads matutmaning.




Hallonglass med browniebotten

brownie:
100 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hallonglass:
1 vaniljstång
6 äggulor
2,5 dl florsocker
4 dl vispgrädde
150-200 g hallon

Browniebotten:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på svag
värme och låt det svalna lite.
Vispa ihop ägg och socker.
Rör ned vetemjöl och bakpulver.
Blanda sedan i chokladblandningen.
Lägg i ett bakplåtspapper i botten i en rund bakform.
Häll browniesmeten i formen.
Grädda brownien mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Låt svalna.
Lossa brownien i kanterna med en kniv.
Lyft sedan upp brownien ur formen och ta bort bakplåtspappret,
Lägg sedan tillbaka brownien i formen utan pappret.

Glass:
Mosa hallonen i en mixer eller med en gaffel.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker
vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggulorna
och blanda. Blanda sedan i hallonen.

Häll glassmeten över brownien.
Frys brownieglassen över natten eller
i minst 8 timmar.

Tina i kyl cirka 30-60 minuter innan servering.
Dekorera gärna med färska hallon.


Hemgjord jordgubbssaft

I mitten på Juli åkte jag till ett självplock och plockade jordgubbar.
Förutom sylt har jag som ett krav att koka saft också, tycker det är så gott!.

              

Jordgubbssaft

1 Liter

2L jordgubbar
4 dl vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft

Skölj jordgubbarna.
Koka upp vattnet och lägg i bären. Sjud i cirka 10-15 minuter. Mosa bären då och då mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silduk och låt den självrinna i cirka 40 minuter.
Mät saften och koka upp den i grytan. Tillsätt sockret och låt saften koka ytterligare 10 minuter.
Skumma väl.
Häll upp saften på väl rengjorda heta flaskor och förslut genast. Förvara svalt.


Chocolate chip cookies

Det blev inga recept utlagda under min tid på gotland , jag tog mig inte tid helt enkelt.
Gotland har så själv mycket att erbjuda!.
Men nu är jag tillbaka och bjuder på ett härligt recept på chocolate chip cookies.
Detta receptet provade jag för första gången och blev glatt överraskad så det lär
ni bli också!. Färdiga mjölkchokladchips köpte jag på the english shop på Medborgarplatsen
här i Stockholm men chocolate chips finns nu även i vanliga mataffärer.





(Min supersöta kökshandduk är av märket green gate och är köpt på grannfrun.se)

Chocolate chip cookies

225 gram äkta smör
3/4 dl socker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl creme fraiche
3 1/4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
200-250 g chocolate chips

Sätt ugnen på 200 grader.
Häll mjukt smör , socker och muscovadosocker i en skål och vispa tills det blir fluffigt.
Tillsätt ägget och fortsätt att blanda.
Tillsätt vaniljsocker och creme fraiche och rör ihop.
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och rör ner detta i smeten med en slickepott.
Rör till sist i chokladknapparna.

Forma kakdegen till små bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna i ugnen i cirka 10 minuter och låt de svalna på plåten efter.

RSS 2.0