Surdegen Elisabeth

Oj vad det har hänt mycket under dessa på veckor, jag har flyttat till en alldeles nybyggd
lägenhet med ett härligt kök, Jag har gått på sommarlov och mycket mera!. Och nu går
jag mot ny skola och bagerilinjen!.
Men idag vill jag bjuda på detta härliga recept på surdeg som jag satte idag. Så på måndag
kommer jag att baka ett surdegsbröd av denna , om jag får den härliga färdiga surdegen som
ska framställas förstås!. Min surdeg måste ju självklart ha ett namn.. och namnet fick bli
Elisabeth, just för att jag heter Elisabet i mellannamn och då passade det så bra!

Så vi hoppas på ett härligt bröd av Elisabeth!.




Surdeg av vete

Dag 1
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk flytande honung

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl

Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl

1. Vispa vatten , mjöl och honung till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie
och låt stå i rumstemp i 2 dagar.

2.Tillsätt vatten och mjöl under dag 3 och vispa massan slät. Täck med plastfolie
och låt stå i 1 dag.

3.Tillsätt vatten och mjöl under dag 4 och vispa massan slät. Täck med plastfolie
och låt burken stå i 1 dag.




morotskaka

Det var en läsare som bad om receptet på morotskakan som jag har i headern,
och självklart lägger jag ut det :).


Morotskaka

4 ägg
4 dl strösocker
200 g smält smör/margarin
5 dl rivna morötter
4 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Glasyr:
200 g philadelphiaost
150 g mjukt smör
3 dl florsocker
2-3 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör. Blanda mjöl med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.
Smörj och bröa långpannan, häll i smeten och strö om du vill på lite extra kanel och kardemumma. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca: 12-15 minuter. Beror lite på hur stor långpannan är. Låt kakan sedan svalna.
Glasyr:
Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker. Bred glasyren över kakan och skär upp den i lagomt stora rutor.



RSS 2.0