Grekiskt lantbröd gjort på surdeg
Det här lantbrödet gjorde jag någon gång i höstas och det blev en stor succe. Faktist så sa min mamma att det var det godaste brödet hon ätit så glad blev man ju . Och det blev verkligen jättegott kan jag lova!.
Receptet kommer från Leila Lindholm
30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt
6 dl vetesurdeg
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt,surdeg och sirapen.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15
minuter till mjuk och elastisk.
Jäs degen i bunken under bakduk i ca 2 timmar. Knåda degen och baka ut den till två
runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäs
bröden under bakduk i ca 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Snitta bröden genom att dra tre diagonala snitt med en kniv och ställ in plåten i mitten av ugnen.
Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten för brödets fina skorpa. Sänk värmen till 220 grader och grädda
i 40-50 minuter tills bröden fått ordentligt med färg.